Integriteetti, Joviaalisuus, Eleganssi, Uteliaisuus. Tunnetko sinä arvosi?

 
integriteetti.jpg

Oman yritystoiminnan asemointia muotoillessa, arvojen pohdinta oli välttämätön vaihe. Sen päälle perustuu koko toimintani. Mitkä asiat ovat minulle välttämättömiä? Mitä periaatteita haluan harjoittaa? Mitä EN halua tehdä?

Kovaa vauhtia lähestyvä neljänkympin rajapyykki yhdessä yrittäjäksi ryhtymisen kanssa, johtivat vihdoin omien arvojen kirkastamiseen. Elämää on takana sopivasti punnitakseni valintojani. Kokemuksen myötä on helpompi hahmottaa teemoja, joita olen pyrkinyt edustamaan, ja ennen kaikkea asioita mille ja miten elän. 

Joku on sanonut, että näet arvosi, kun katsot kalenteriasi ja tiliotettasi menneiltä vuosilta. Mille uhraat aikaa? Mihin asioihin investoit? Sanoista siis tekoihin. Mitkä asiat ovat ohjanneet elämääsi viime vuosina?Koska toimin työelämässä oman henkilöbrändin alla, määrittämäni 4 arvoa toimivat yhtälailla yritysarvoinani kuin muissakin elämäni osa-alueilla. 

(Samasta syystä voit pohtia omia arvojasi suhteessa omaan ympäristöösi. Omien arvojen on hyvä olla linjassa esim. työnantajan arvojen kanssa. Mikäli näin ei ole, kannattaa alkaa etsimään uutta työympäristöä.)

Arvot eivät ole tavoitteitasi. Arvot kumpuavat itsestäsi. Mitä paremmin tunnet itsesi ja olet rehellinen itsellesi, sen helpommin pystyt määrittämään sinulle tärkeä teemat.

Arvoja voisi listata kymmeniä. Se ei ole vaikeaa. Niiden kiteyttämien yhden käden sormilla laskettavaksi on.

Alla listaamani arvot eivät ole järjestyksessä. Vain ensimmäinen on paalupaikkansa ansainnut. Tähän listaan olen ollut jo jonkin aikaa kovin tyytyväinen. Se ei ole muita poissulkeva, mutta näitä teemoja haluan omassa toiminnassani korostaa.

Mikäli jaamme samoja arvoja, saattaisi yhteistyömmekin olla sujuvaa ja miellyttävää. Ole yhteydessä, mikäli koet näiden resonoivan omien ajatuksiesi kanssa!

 
 
  1. Integriteetti

Määritelmältään tarkoittaa oikeintoimimista, walk-the-talk, suoraselkäisyyttä ja rehellisyyttä. Oxford Dictionaryn mukaan se on:

”The quality of being honest and having strong moral principles.

Tämä arvoistani minulle tärkein on kirkastunut selkeäksi ykköseksi vuosien saatossa. Olen huomannut, etten pysty työskentelemään ympäristössä missä itse joudun toimimaan tätä arvoa vastaan tai aistin yrityskulttuurissa yleisesti ristiriitaisuutta tämän arvon kanssa. Haluan puhua asioista niiden oikeilla nimillä, rehellisesti, muut huomioiden. Myös yksityiselämässä arvostan hyvin paljon kaikissa ihmissuhteissa pysyvyyttä, luottamusta, ja rehellisyyttä. Osana tätä arvoa on minulle perhe, ystävät ja muu tärkeä lähipiirini. 

Integriteetti tarkoittaa myös kirjaimellisesti suomenkielelle käännettynä  kokonaisuutta ja yhtenäisyyttä. Nämä sanat yhdessä tarkoittavat konsultointini ydintekemistä: 

Yhtenäisen liiketoimintakokonaisuuden suunnittelua eli
brändin määrätietoista johtamista yhtenäisesti koko liiketoiminnan laajuudelta

Tietyllä tavalla integriteetti on siis myös tinkimätöntä määrätietoisuutta, joka hyvin kuvastaa tapaani toimia. 

 
 
IMG_0761.JPG

2. Eleganssi

Tähän termiin liittyy riskinsä. Se koetaan kovin pinnalliseksi, ennen kuin asiaan perehtyy enemmän. Ulkonäköön useimmiten liitetty tyylikkyys on vain osa eleganssia, joskin jonkin sortin visualistina tosin täytyy myöntää myös tämän puolen olevan myös lähellä sydäntäni. Usein tinkimätön toteutus herää eloon nimenomaan visuaalisessa toteutuksessa.

Mutta eleganssi on paljon muutakin. Sanakirja määrittelee eleganssin:

”The quality of being graceful and stylish in appearance or manner.


Hienotunteisuus on siis yhtä tärkeää (jos ei jopa tärkeämpi!) osa eleganssia kuin vain pelkkä ulkoinen tyylikkyys. Useimmiten eleganssi ei synny mitä teet vaan mitä jätät tekemättä, sanomatta, korostamatta, unohtamatta kuitenkaan integriteettiä! (Kirjoitin aiheesta lyhyesti blogiinikin tekstin: “Mille sinä olet valmis sanomaan ei?”)

Niin kuin vanhan kansa sanoi, välillä on parempi jättää asioita ”arvailujen varaan”. 

 
 

3. Joviaalisuus

Joviaalisuus ei ole vain iloisuutta, vaan minulle erityisesti toisten huomioimista ja kannustamista.

Olen armottoman huono muistamaan toisten syntymäpäiviä ja muita muodollisuuksia. Siinä joviaalisuus on kyllä koetuksella, mutta minulle toisten huomioiminen on ennen kaikkea auttamista.

Ei toisten alaspainamista vaan ympärillä olevien ihmisten nostamista, eteenpäin työntämistä. Antamalla ilmaa toisen siipien alle, he lentävät ja huonona päivänäsi vetävät sinutkin ilmaan. 

Joviaalisuus on, ja kumpuaa, sisäisestä onnellisuudesta, olemalla tyytyväinen omasta itsestään, perheestään, elämästään, ja ihmisistä ympärillään.

Kun ”oma pesä” on turvattu, on mahdollisuuksia ja resursseja auttaa muita ympärillään parhaiten katsomillaan tavoilla.


 
 

4. Uteliaisuus

Minulle uteliaisuus merkitsee elämän uteliaisuutta, eli uuden oppimista joka päivä.

Se tarkoittaa rohkeutta kyseenalaistaa ja laittaa itsensä kyseenalaistetuiksi. Uteliaisuus on uusien tapojen löytämistä, kokeilemista ja tutkimista. Tätä taitoa haluan harjoittaa päivittäin ja kannustan jatkuvasti lapsianikin ihmettelemään ympäröivää maailmaa aina leppäkertuista eri kulttuureihin, tapoihin olla ja toimia.

Englanniksi uteliaisuus eli curiosity on myös yksityiskohtaisen tarkkaa suorittamista, kädentaitoa, hienotunteista ja huolellista rakentamista. Myös nämä ovat arvoja, joita suuresti ihailen ja haluan itsekin työssäni toteuttaa, vaikka kyseessä ei olisikaan perinteisemmät artesaanitaidot, vaan strateginen suunnittelu.